Företrädare för tre av Sveriges främsta fackförbund LO, Handels och Kommunal anser att karensdagen bort plockas bort, för att begränsa smittspridningen. Statistik visar hur omkring 50% av de arbetsföra svenskarna går till jobbet trots att de egentligen borde stanna hemma och sjukskriva sig. Allt fler väljer att jobba då de är sjuka, mellan åren 2010-2012 ökade andel som arbetar vid sjukdom med närmre 3% vilket omräknat till personer blir ca 140 000.

Fackförbunden menar att det nuvarande systemets utformning, att man går miste om en hel dags inkomster, uppmanar personer som egentligen borde stanna hemma att gå till arbetet för att inte gå miste om sin lön. Grundproblemet med det nuvarande systemet är, anser de tre fackförbunden, att många inte har råd att avvara dessa pengar. Detta innebär risker inte bara för individen utan också för omgivningen. Segdragna smittsjukor får riskerar att få fäste på arbetsplatser.

Karensdagen infördes i syfte att minska sjukskrivningsfusket. En slags självrisk för den allmänna sjukförsäkringen. Nu vill facken byta ut denna ”dag” mot ett karensavdrag som istället baseras på veckolönen. Detta är egentligen inte ett nytt förslag, utan redan 2004 fanns liknande förslag på den politiska agendan, men inget hände sedan.

Frågan är om LO, Handels och Kommunal lyckas driva frågan bättre denna gång?