Denna vecka riktar sig hela det politiska etablissemangets uppmärksamhet mot Almedalen. Men det är inte bara politiska partier som är aktiva under veckan, landets alla stora fackförbund är på plats på Gotland för att göra sina röster hörda.

Igår var det Sverige demokraternas tur att ha sin politiska dag och då passade fackförbundet LO på att arrangera ett program med temat Ska verkligen facket bekämpa rasism? I LO:s grundstadgar finns formuleringen ”Alla människor lika värde och rätt” men hur skall förbundet agera när det finns rörelser som försöker underblåsa konflikter mellan olika grupper inom arbetskåren. Medverkande under denna tillställning gjorde även representanter för Transport, Hotell- och restaurangfacket, Byggnads, SEKO och IF Metall.

Ovan ser du ett klipp från LO i Almedalen 2013-07-01

Unionen är självfallet också på plats i Almedalen. Detta år har man valt att fokusera på kompetensutveckling. Unionen är ett snabbväxande fackförbund med en bred verksamhetsbas. Ett av fackförbundets signum har kommit att bli möjligheten till fortbildning under hela yrkeskarriären.  Under gårdagen kickade man igång med en Pecha Kucha i Unionens trädgård. I fokus för den detta det första arrangemanget var arbetsplatskonflikter, med två moderna exemplifieringar i SAS krisen samt strejken i Fränsta i Västernorrland.

Under veckans resterande dagar kommer ett stort antal andra möten och diskussioner hållas i fackens regi.  Några ämnen som kommer beröras är arbetsplats politik, miljö, lönejämlikhet och rättigheter på arbetet. För program besök respektive fackförbund på webben.