Många undrar säkert över vem som erbjuder bäst inkomstförsäkring i Sverige. Inte en helt enkel fråga eftersom dessa försäkringar har väldigt olika villkor beroende på vilken yrkeskategori som de riktar sig till. Samtidigt är det inte speciellt konstigt att avtalsvillkoren ser väldigt olika ut om man jämför exempelvis sjuksköterskor med en butiksarbetare.

Eftersom Inkomstförsäkringen fungerar som så att den täcker upp mellanskillnaden mellan din lön och arbetslöshetsersättningen upp till sammanlagt 80% av din ordinarie lön, blir det avsevärt mycket dyrare för fackförbund och försäkringsbolag som försäkrar inkomsten för grupper med låg anställningsbarhet. Exempelvis behöver en utbildad sjuksköterska i regel inte oroa sig för att gå arbetslös en längre period medan en butiksanställd mycket väl kan gå utan arbete både ett eller två år.

Om du funderar på en inkomstförsäkring genom ditt fackförbund kan det vara intressant att kika på den undersökning som DN idag publicerade över vilka fack som har bäst villkor. DN har rankat alla fackförbund som erbjuder inkomstförsäkring utifrån dess prisvärdhet. Nedan kan du se resultatet:

behåll lönen